7 décembre 2016

Despre noi

Casa Europei din Le Mans – Sarthe

La Maison de l’Europe Le Mans – Sarthe, în continuare numită Casa Europei din Le Mans, în același timp și Centru de Informare Europe Direct, este o asociație fără afiliere politică sau religioasă. În viața de zi cu zi, obiectivul nostru este de a aduce în atenția publică și de a informa locuitorii departamentului Sarthe în legatură cu aspecte europene și, de asemenea, de a contribui la construcția unei Europe civice. Casa Europei din Le Mans este un loc convivial, numai bun pentru  a descoperi, a face schimburi, a întâlni și a experimenta Europa!

Casa Europei din Le Mans – Sarthe își propune să promoveze o participare activă a cetățenilor și să contribuie la strângerea legăturilor între cetățenii europeni, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a celuilalt.

Casa Europei din Le Mans este membră a Federației Franceze a Caselor Europei. Aici se află și Oficiul franco-german pentru tineret (OFAJ/DJFW), precum și Centrul de Informare Europe Direct, autorizat direct de către Comisia europeană.

Iată o scurtă prezentare a activitățile noastre principale:

  • Informare și documentare pentru publicul general

În calitatea noastră de centru de informare, oferim publicului nostru răspunsuri la întrebările legate de Uniunea Europeană și de politicile acesteia, precum și de celelalte țări europene. Centrul nostru are în dotare o bibliotecă bine echipată, jocuri de societate și Dvd-uri cu tematici europene.

  • Activități didactice

Organizăm aproape zilnic ateliere educative cu tematici europene în școli, centre de recreere, în comitete de înfrățire și în centre sociale. Organizăm, de asemenea, și activități ludice (ateliere) în asociația noastră pentru a le permite elevilor din ciclul primar și gimnazial să descopere Europa.

  • ESPER

Acest proiect le permite elevilor de gimnaziu să cunoască tineri din alte țări europene. În cadrul proiectului ESPER, tinerii pot desfășura activități legate de țara aflată la loc de cinste în anul școlar respectiv și să petreacă acolo un scurt sejur. Pentru anul școlar în curs, 2016-2017, ne-am propus să-i ajutăm pe elevi să descopere România și să cunoască alți tineri în cadrul școlar.

  • Evenimente festive și culturale

În fiecare an, asociația organizează evenimente festive accesibile tuturor. Astfel, Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an la începutul lunii mai, moment în care organizăm dezbateri și dialoguri, expoziții la sediul nostru sau în alte locații, participăm la festivaluri etc. În mod sistematic, aceste activități au drept obiectiv aducerea în atenția publică a valorilor și a celorlalte țări europene în rândul locuitorilor departamentului Sarthe.

  • Mobilitatea tinerilor

Casa Europei este o structură de trimitere pentru Serviciul european de voluntariat (SEV). Începând cu luna octombrie 2016, Casa Europei din Le Mans va fi o structură-gazdă pentru tinerii voluntari europeni. Îi informăm pe tineri în legătură cu mobilitatea europeană și îi încurajăm să ia parte la mobilitățile europene, prin programe precum Erasmus+, acesta fiind doar unul dintre ele… Suntem, de asemenea, și un Punct de informare pentru Oficiul franco-german pentru tineret. Oferim sfaturi tinerilor în legatură cu programele urmărite și găzduim tineri voluntari germani din 2015.